SZEngine

Célunk a Formula Student versenysorozatra optimalizált motor fejlesztése, gyártása és biztosítása több csapat számára is. Továbbá az egyetem hallgatói számára gyakorlat orientált képzés biztosítása, amivel felvértezve hatalmas előnyre tehetnek szert a munka világában.

Csapatunk

Csapatunk egyetemi hallgatókból áll, akik tanulmányaik mellett, egyedülálló projektünkkel bővítik tudásukat és tapasztalataikat. Hét részlegünkön közel 60 tagunk dolgozik nap mint nap céljaink eléréséért. A részlegek munkája szorosan kapcsolódik egymáshoz, ezért fontos a megfelelő és pontos kommunikáció, hogy gördülékenyen haladjanak a folyamatok.

Vezetőség

🙂

Menedzsment

Részlegünk elsődleges célja a konstrukciós oldal támogatása. Ebbe beletartozik a rendelések kezelése, szponzorációs kapcsolattartás, illetve a pénzügyek kezelése. Ezen felül részlegünk felel mindennemű kommunikációért, rendezvényszervezésért, HR-rel kapcsolatos ügyintézésért és az egyéb projektért.

Design

Részlegünk foglalkozik minden egyes alkatrész megtervezésével, ami a motorhoz, illetve a fékpadhoz tartozik. A tervezés előtt az alkatrészeken különböző végeselem és élettartam szimulációkat futtatunk. Ha ezeken a műveleteken megfelelnek, akkor a műszaki dokumentáció elkészítése után, gyártással foglalkozó támogatóinkhoz fordulunk, akik rövid határidővel és kifogástalan minőségben gyártják le terveinket.

Elektronika

Részegünk feladatai közé tartozik az elektronikai rendszerek karbantartása és fejlesztése, esetenként egy új hálózat felépítése. Ilyen a motorkábelköteg, az indítós állványunk kábelkötege, a fékpadi mérőrendszerünk komplett vezetékhálózata és a mérőrendszer informatikai hátterének biztosítása.

Fékpad

Részlegünk feladata a motorunkban rejlő teljesítmény elérése az új, egyedi alkatrészekhez optimalizált motorvezérlővel. A kalibrációt és a validációt az általunk tervezett, készített és üzemeltetett motorfékpadunkon végezzük, amely kivé-teles helyzeti előny számunkra, mivel más európai csapat nem rendelkezik saját üzemeltetésű fékpaddal. Mindemellett fontos szerepet játszik nálunk az applikáció, amivel motorunk élettartama is megfelelővé válik a megnövelt teljesítmény mellett is. A versenyek során mi felelünk a motor adatainak elemzéséért, így aktív résztvevői vagyunk a tesztnapoknak és a versenyeknek is.

Hibrid hajtáslánc fejlesztés

Részlegünk 2021 őszén azzal az ambícióval alakult meg, hogy az új szabály által lehetővé tett hibrid rendszert 2023-ra működőképesen autóba építhetővé tegye. A szabályok értelmében max. 60V feszültségű hálózatot lehet használni, továbbá az maximális átlagos teljesítmény megszabásán (5kW) kívül szabad kezünk van a hajtás téren. A részleg másik fő projektje az akkumulátorpakk tervezése, majd tesztelése, amely közel 500Wh kapacitással rendelkezik.

Termodinamika

Részlegünk főleg hő-áramlástani problémák megoldásával foglalkozik a csapatban, mint például az olajkör tervezése és annak optimalizálása 3D, illetve 2D programok használata segítségével, vagy akár a kipufogó rendszer fejlesztésével és annak különféle programok általi finom-hangolásával.
A részlegen égési folyamatokkal és annak adatainak feldolgozásával is foglalkozunk, amely elengedhetetlen egy versenymotor működéséhez. Például az Airbox, vagy az égéstérben lejátszódó folyamatok részeinek optimalizálása.

Teszt

Részlegünk fő feladata a motorok és segédberendezések szerelése, ezek versenykész állapotának biztosítása. Továbbá az új alkatrészek applikálásával és azok kitesztelésével foglalkozunk, az autós-tesztek megtervezésével, majd azok kiértékelésével.